Klicka här för att komma tillbaka till startsidan!  
Engelska.gifSvenska.gif Spanska.gif Polska.gif Ryska.gifKinesiska.gifPersiska.gifArabiska.gifFranska.gif

Artiklar
TIMBUKTU Dj4.jpgGunnar Svensson om Timbuktu

Bränna böcker är barbariskt, bränna gevär är förståndigt.

 
 
 
 
Långt bortom allfarvägen ligger Timbuktu, en sandig småstad med knappt 35 000 innevånare, 800 km öster om Bamako, huvudstad i Mali. Strax norr om floden Niger utgör Timbuktu en knutpunkt för karavaner, handelsmän, poeter, arkitekter och skriftlärda.
 
Ett av världens äldsta bibliotek ligger här i Timbuktu, liksom utslängt i Saharas öken. Staden sägs ha anlagts av nomadiserande tuaregfolk på 1000-talet. Staden blev på tidigt 1200-tal muslimskt centrum med ett av världens första universitet med 20 000 studenter. Biblioteket, delvis inrymt i Sankoremoskén, lär vara från 1400-talet. 24 privata bibliotek finns dessutom i och runt Timbuktu med uppåt 700 000 manuskript.
 
Intendenten på det moderna biblioteket Ahmed Baba-Institutet i Timbuktu, byggt 1970, berättar hur de franska kolonisatörerna såg på afrikanerna: svarta okunniga vildar. Sanningen var tvärtom, franska soldater kom med kanoner och giljotin, vilda erövrare var de. Vårt universitet, fortsätter han, fanns här långt innan Paris fick sitt Sorbonne.
 
Jag frågar om hettan varit till nackdel för böckerna. Tvärtom, säger han, manuskriptens fiender är främst termiter, möss, fukt. De flesta är skrivna på kamelskinn, språket arabiska, kalligrafiskt vackert.
Det finns också en mängd böcker med gamla grekiska texter. Många tror att Afrika bara har muntliga berättelser, men här finns dokument om astronomi, medicin, historia, filosofi, geografi, religion, konst, matematik, musik. Ävenså recept på örtmedicin från 1200-talet.
 
Sydafrikas förre president Thabo Mbeki besökte Timbuktus bibliotek för några år sedan, han sa: böckerna är en dokumentation av kontinentens mest imponerande kulturskatter, detta är en del av Afrikas kulturella pånyttfödelse. Sydafrika var med och bekostade stora delar av det nya biblioteket. Här finns en rymlig underjordisk luftkonditionerad sal och ett flertal rum med modern teknik för att bevara och analysera Malis litterära skatter.
 
Jag träffar nomader, de blå tuaregerna är inte blå, många av männen bär indigofärgade djupblå tygskynken som genom ljuset återkastar det intensiva blå. Jag blir bjuden på te. Här är det kvinnan som syns, mannen håller sig i bakgrunden. Hon och barnen ärver allt i händelse av skilsmässa. Mannen är beslöjad, bara hans ögon syns, så icke kvinnan, hennes ansikte är bart. Kvinnan lyfts fram, det är hon som dansar, berättar och skriver lyrik. Här en kort tuaregdikt översatt från franska av Britt Karin Larsen.
 

Jag reser, men jag kommer
ren tillbaka
saltet som kamelen bär
sätter inga fläckar
bakom mig vänder sandstormen
och utan att de andra vet det
sover jag hos dig var natt
 

 
Angående de pågående oroligheterna i Mali, vill jag påminna om det fredsmonument som sattes upp 1996 strax utanför staden, kallad "Flamme de la Paix". Kriget var slut mellan tuaregrebeller och Malis armé. Inför en jättestor folksamling brändes över tretusen gevär, samt att en stor del mängd vapen göts in i betongen vid foten av statyn. Bränna böcker är barbariskt, bränna gevär är förståndigt.
 


Publicerad 2012-04-03 av Toma Gergely

 
Visa den här sidan på:

 

 

Artiklar

menuArrowSmallWhite.gif Valer Kalinouski: Cprava Bjaljatskaja (Radio Svaboda, 2012)
menuArrowSmallWhite.gif Kkakdugi
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil/12
menuArrowSmallWhite.gif KDO MĚ OKRADL...
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil/11
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil/10
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil /9
menuArrowSmallWhite.gif Visa alla artiklar


Intervjuer

menuArrowSmallWhite.gif JaLaDa
menuArrowSmallWhite.gif "Reisen" intervju med Veronica SALINAS
menuArrowSmallWhite.gif ”med törst för rättvisa”
menuArrowSmallWhite.gif Barnboksveckans gäster 2013 : Fatima Sharafeddine
menuArrowSmallWhite.gif Barnboksveckans gäster 2013: Roberto Piumini
menuArrowSmallWhite.gif Visa alla intervjuerInternationella Biblioteket
Odengatan 59
113 80 Stockholm 
www.interbib.se swedish Sidansvarig:Elisabet Risberg