Klicka här för att komma tillbaka till startsidan!  
Engelska.gifSvenska.gif Spanska.gif Polska.gif Ryska.gifKinesiska.gifPersiska.gifArabiska.gifFranska.gif

Artiklar
MITT BIBLIOTEK Jana Witthed

"Jag minns väldigt väl den upprymdhet som följde med mig hem, tillsammans med en trave nyutkomna poesisamlingar som jag lånade och av vilka jag slukade en hel del samma eftermiddag eller kväll. "

När jag blev ombedd att skriva på temat ”mitt bibliotek” för IB så gjorde sig en alltför bekant sorg påmind i min själ. Den beror på just avsaknaden av ett bibliotek som tillhandahåller de på ens modersmål nyutkomna böckerna. Jag tvingades att lämna mitt land och med det berövades jag den fantastiska möjligheten att kunna bege mig till ”mitt bibliotek” och där ta del av alla de nyutkomna tjeckiska böckerna och tidskrifterna. Bläddra, provläsa, känna efter och sedan välja eller kanske låna hem dem alla. Jag minns väldigt väl den upprymdhet som följde med mig hem, tillsammans med en trave nyutkomna poesisamlingar som jag lånade och av vilka jag slukade en hel del samma eftermiddag eller kväll. Och vetskapen, att jag när som helst kan låna dem igen. Denna lycka och möjlighet har för alltid försvunnit för mig och det går inte att förneka att jag sörjer den djupt och evigt inte bara i egenskap av läsare utan även i egenskap av poet och skönlitterär författare.
 
Som barn var jag en flitig gäst på det lokala biblioteket, där jag tillbringade många eftermiddagar. De tjeckiska barnböckerna var allt som oftast mycket vackra, rikt illustrerade av de bästa i branschen och omsorgsfullt grafiskt formgivna. Visserligen fick jag alltid ett par tre böcker i julklapp och födelsedagspresent av mina föräldrar, men de brukade inte räcka så länge, oftast inte ens över jullovet. Sen begav jag mig till det slitna lokala biblioteket och letade fram nya bokäventyr. Då påverkade det mig inte i någon högre grad att många bra författare inte kunde erbjuda sina alster på de tjeckiska biblioteken, eftersom de inte föll diktaturen på läppen. För ett barn fanns det tillräckligt mycket intressant att välja på. Sorgen och indignationen över denna orättvisa kom först senare. Där har jag också, inte långt efter att jag lärde mig läsa, gjort den första bekantskapen med den nordiska litteraturen genom Roald Amundsens fantastiskt spännande skildringar.
 
Idag ligger mitt bibliotek på Götaplatsen, där det tillsammans med Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthallen utgör Avenyns krona. Göteborgs Stadsbibliotek lyser med sin moderna ljusa rymd, det andas tolerans och öppenhet. Men atmosfären skapas inte bara av byggnaden utan även av de anställdas vänlighet. Det känns skönt och avslappnat att vara här. Jag är lika förtjust i dag som när jag kom hit för första gången i slutet av 70-talet. Förutom tidningar, tidskrifter och alla böcker finns här cirka 100 olika arrangemang per säsong att tillgå. Poesihörnan, hörsalen, läxhjälp, kurser, utställningar…  Här finns ställen där man kan vara tillsammans med andra och ställen där man kan vara för sig själv. Jag älskar alla de fantastiska sittplatserna vid de stora fönstren, där man kan försjunka i just den skattkista vars pärmar man öppnade och ändå hålla kontakten med den brusande gatan utanför eller låta ögonen vila på ett träds vackra krona medan man tar sig en funderare. Och det finns planer på att bygga till. Voilà!
 
 
 


Publicerad 2009-01-27 av Toma Gergely

 
Visa den här sidan på:

 

 

Artiklar

menuArrowSmallWhite.gif Valer Kalinouski: Cprava Bjaljatskaja (Radio Svaboda, 2012)
menuArrowSmallWhite.gif Kkakdugi
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil/12
menuArrowSmallWhite.gif KDO MĚ OKRADL...
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil/11
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil/10
menuArrowSmallWhite.gif Författare i exil /9
menuArrowSmallWhite.gif Visa alla artiklar


Intervjuer

menuArrowSmallWhite.gif JaLaDa
menuArrowSmallWhite.gif "Reisen" intervju med Veronica SALINAS
menuArrowSmallWhite.gif ”med törst för rättvisa”
menuArrowSmallWhite.gif Barnboksveckans gäster 2013 : Fatima Sharafeddine
menuArrowSmallWhite.gif Barnboksveckans gäster 2013: Roberto Piumini
menuArrowSmallWhite.gif Visa alla intervjuerInternationella Biblioteket
Odengatan 59
113 80 Stockholm 
www.interbib.se swedish Sidansvarig:Elisabet Risberg