Barnboksveckan 2013

För tionde året i rad arrangerar Internationella biblioteket den internationella Barnboksveckan. I år har vi bjudit in fyra författare: Dr Murti Bunanta (Indonesien), Roberto Piumini (Italien), Jawahir A Farah (Somaliska, bosatt i London) och Fatima Sharafeddine (Libanon). Vi har också bjudit in illustratören Sinan Hallak (Libanon).

Syftet med barnboksveckan är trefaldigt: att stimulera barn och ungdomar med annat modersmål än svenska till ökad läsning och eget skrivande; att öka kunskapen bland svenska bibliotekarier och författare om barn- och ungdomslitteratur i de valda länderna; och slutligen att låta de inbjudna författarna träffa sina svenska författarkollegor och lära sig mer om den svenska barn- och ungdomslitteraturen.

Målgruppen är barn och ungdomar i svenska skolor som har ett annat modersmål än svenska. Under sitt veckolånga besök i Sverige kommer författarna att träffa barn i modersmålsklasser och presentera sig själva och sina böcker. Barnen kan ställa frågor och diskutera med författarna. Författarna kommer också att få göra ett antal studiebesök på lämpliga institutioner som t.ex. Svenska barnboksinstitutet, Svenska barnboksakademin och Författarförbundet, samt träffa svenska författarkollegor.
År 2013 har följande författare bjudits in:
 
Hon är barnlitteraturspecialist och har skrivit 50 böcker för barn, av vilka 5 erhållit internationella utmärkelser. Hon har hållit föredrag och workshops i Indonesien och utomlands. Hon är ordförande och grundare av Indonesian section of the International Board on Books for Young People (1987).

Roberto Piumini
 
Roberto Piumini från Italien
http://www.robertopiumini.it/
Roberto Piumini har en imponerande utgivning på mer än 300 barn- och ungdomsböcker inom alla genrer från barndikter, fantastiska sagor, sånger, teaterpjäser och berättelser till noveller och novellsamlingar för vuxna.
Vilken uttrycksform det än gäller är hans språk alltid lika häpnadsväckande skönt, poetiskt och precist. Han sätter värde på den imaginära användningen av italienskan och letar efter nya former för ett rikare poetiskt och mer humoristiskt språk som ligger nära barnens eget. Hans författarskap utmärks av stor konstnärlighet.
Roberto Piumini debuterade 1978 med Il giovane che entrava nel palazo och belönades med första pris av Gianni Rodari. Hans diktsamling C'era un bambino profumato di latte från 1980 är en liten barnklassiker som bör finnas på alla bibliotek.
 
Jawahir A Farah
 
Jawahir A Farah, somalisk författare, bosatt i London
http://www.thehornpublisher.com/
http://www.youtube.com/watch?v=WedGAmxKKVo
Jawahir A. Farah är en ledande somalisk barnboksförfattare och strålande berättare. Hon har bidragit med ett antal somaliska barnböcker som har presenterats runt om i världen Hon undervisar för närvarande vid Ealing skolor i London.
 
Sinan Hallak 

Sinan Hallak (Sinan Hallaq), illustratör från Libanon
http://sinanhallak.blogspot.se/
Sinan Hallak, född i Beirut 1980, är en libanesisk illustratör och grafisk formgivare. Han är utbildad vid Academie Libanaise des Beaux-Arts., är
Förutom sitt arbete som frilansande grafisk formgivare och en deltid universitetslärare, har Sinan illustrerat flera böcker som publicerats i den arabiska världen. Han tror att bilden är ett kraftfullt medium som kan lägga en helt ny dimension till en meningsfull text.
 
Fatima Sharafeddine

Fatima Sharafeddine (Fatimah Sharaf al-Din) från Libanon
http://www.fatimasharafeddine.com/
Fatima Sharafeddine, född i Beirut 1966, är kanske den mest framstående nutida författaren av arabisk barnlitteratur. Under de senaste fem åren har Sharafeddine skrivit och publicerat mer än 45 böcker.
Sinan Hallak och Fatima Sharafeddine har gemensamma workshoppar för och med barn för att främja barnens språkutveckling, fantasi och kreativitet.