IBs nyhetsbrev - oktober 2015

2015-10-01Oktober månad bjuder på flera spännande program på IB. Det blir sagostunder på ryska, turkiska, polska och koreanska. Vi startar en ny omgång av språkcafé på svenska och läsecirklarna på ungerska och kinesiska fortsätter. En nyutkommen bok på amhariska om pengar och teknologi presenteras också.

IB kommer även i år att vara med på den internationella litteraturfestivalen Stockholm Literature på Moderna museet 23-25 oktober då vi ordnar ett pop-up-bibliotek och får författarbesök på såväl polska som ryska.
Vi presenterar också ett samarbete med Unga Klara som resulterat i miniföreställningen Abdullah den girige/Abdullah al-tama’.

01 Birr: Pengar och teknologi i vår tid
Ny bok på amhariska! Författaren Fitsum Demissie presenterar sin bok och samtalar med publiken.
Språk: amhariska
Lördag 3 oktober kl. 13.00
Obs! Lokal: Aulan, Odengatan 61D

Играй, танцуй и пой вместе с нами - Sång- och sagostund på ryska
Tillsammans musicerar vi, läser böcker, dansar ringdanser och sjunger. Barnen får vid de här träffarna möjlighet att hitta nya vänner samtidigt som de utvecklar ryskan och har roligt. Ta gärna med eget fika.
Språk: ryska
Söndag 4 oktober kl. 14.00. Även 22/11.

Abdullah den girige/Abdullah al-tama’ - en miniföreställning på arabiska
Välkomna till teaterpremiär på Unga Klara 5/10 kl. 13.00. Berättelsen från ”Tusen och en natt” ligger till grund för en bearbetning och dramatiserad läsning på arabiska. Föreställningen kommer senare i höst att ges vid utvalda bibliotek i Stockholm.
På scen: Nidhal Fares & Setti Benzohra. I samarbete med Unga Klara. http://www.ungaklara.se/forestallning/abdulla-den-girigeabdullah-al-tama/

För barn 5-10 år. Anmälan till bokning@ungaklara.se senast 2 oktober.
Föreställningen är gratis.
Språk: arabiska
Måndag 5 oktober kl 13.00. 
Obs! Lokal: Unga Klara, Kulturhuset

Språk-café på svenska – studiecirkel
Måndag 5/10 startar en ny omgång av våra populära språkcaféer. Det blir 6 träffar då vi möts för att fika och öva på att prata svenska. Endast för anmälda deltagare. Anmälan till samira.maalla@stockholm.se
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Türkçe masallar - sagostund på turkiska
Vill du att ditt barn övar på att prata turkiska? Med roliga sånger och spännande sagor får barnen språkträning. I pysselverkstaden finns plats för lek, fika och ytterligare övning i det turkiska språket. För barn 2-6 år. Ta med eget fika.
Språk: turkiska
Söndag 11 oktober kl 13.00. Även 13/12

Kinesisk litteraturcirkel 中国文学圈
Vi samtalar om kinesisk litteratur. Cirkelledare är Yè Wēiwēi som har studerat sinologi och antropologi. Öppet för alla! Föranmälan till weiwei.mandarin.bokcirkel@gmail.com
Språk: kinesiska.
Fredag 16 oktober kl 17.00. Även 20/11.

Piosenki, bajki i zabawy po polsku – Lek- och sagostund på polska
Vi sjunger sånger, läser sagor och leker lekar på polska. För barn mellan 1 och 6 år. Ta med eget fika. Anmälan till marylataubman@hotmail.com
Språk: polska
Söndag 18 oktober kl 13.00. Även 1/11

Magyar olvasókör – ungersk läsecirkel
Szívesen látjuk a magyar könyv iránt érdeklõdõket a Nemzetközi Könyvtárba. Körvezetõ: Steiner Katalin.
Välkommen till en läsecirkel på ungerska! Gruppen träffas och samtalar om böcker och aktuella texter. Cirkelledare är Katalin Steiner. Öppen för alla, ingen anmälan.
Språk: ungerska
Tisdag 20 oktober  kl 17.00. Även 17/11.

한국말 노래와 동화 교실에 어린이 여러분들을 초대합니다!

Sagostund på koreanska
För första gången kan vi hälsa er välkomna till sång- och sagostund på koreanska. Vi sjunger populära barnsånger och läser sagor för barnen så att ditt barn bekantar sig med språket och kulturen på ett lärorikt och lekfullt sätt. Det blir ett fantastiskt tillfälle att lära känna andra familjer som har Korea i sitt hjärta. För barn 1-6 år. Anmälan till misung.shin@gmail.com
I samarbete med Koreanska skolan i Stockholm.
Språk: koreanska
Söndag 25 oktober kl. 13.00.

Lärmiljörummet
Digitala första hjälpen – drop-in
.
Du som är nybörjare kan lära dig använda datorer och internet, hantera tangentbord och mus, skaffa en e-postadress, ladda ner e-böcker, prova på facebook, skriva och redigera text, hitta på vår webbplats m.m. Du kan använda våra datorer eller ta med dig din egen dator eller surfplatta. Du kan öva och ställa frågor, vi visar dig och ger tips så att du som är nybörjare kan komma igång. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem på din dator eller surfplatta. Torsdagar i samarbete med Individuell människohjälp.
Tisdagar och torsdagar kl. 17.00-19.00.

Digitala första hjälpen – boka tid
Nu kan du som är nybörjare också boka en timme för individuell hjälp med dina datorfrågor på onsdagar kl 15.00. Ring 08 508 312 90 för bokning.

Författarträffar och podsändning i IB:s pop-up-bibliotek på Stockholm Literature
IB kommer även i år att medverka på Stockholm Literature 23-25/10 med ett pop-up-bibliotek. Vi kommer att hålla till i lokalen Zon som ligger strax intill auditoriet på Moderna museet. Under helgen förvandlas Zon till en mångspråkig läsesal där du kan låna de gästande författarnas böcker på originalspråk.

I år blir det också tre författarträffar i pop-up-biblioteket. Olga Tokarczuk kommer till Zon på lördagen 24/10 kl 13. Det blir en kort introduktion, högläsning och frågor från publiken, allt på polska. En timme senare kl 14 kommer Lev Rubinstein och Ljudmila Ulitskaja till Zon och då är språket ryska. Tidigare på dagen kl 12 besöker också Katja Petrowskaja Zon för ett samtal på tyska.

Det är fri entré till dessa tre träffar. Träffarna kommer att vara 30-40 minuter, alltså lite längre än vad det står i festivalens tryckta program.
På söndagen kl 14 kommer våra kollegor från Stadsbiblioteket till Zon för att sända Solen, en podcast om litteratur och bibliotek. Dagens tema är översättning och gäst är Erik Andersson.

IB på bokmässan i Göteborg
IB deltog i flera monter- och scenframträdanden under bokmässan i Göteborg. Några av dem filmades och kan ses på nätet.
Från scenen på Internationella torget:
Arabisk barn- och ungdomslitteratur i dagens Mellanöstern

Från Kungliga bibliotekets monter:
IB i rörligt format
 
Från Kungliga bibliotekets monter:
Om IB:s två enkäter