Dagar vid Donau

Var ligger Budapest? Crister Enander gör ett försök att sätta den ungerska huvudstaden på den litterära kartan…

  

Nyligen såg jag ett mycket populärt program på Sveriges Television, där fyra, i övrigt sympatiska och kunniga kändisar inte kunde nämna alla huvudstäder som ligger vid floden Donau och misslyckats i att lokalisera Budapest… Ungefär samma dag utkom en bok om staden: författaren till ”Dagar vid Donau” är Crister Enander, förlaget heter Carlssons, egentligen är texten en kärleksförklaring till den ungerska huvudstaden. Där har han tillbringat längre perioder, dagar som räckte till för att göra Budapest till sitt.

Även om han inte talar ungerska, kan Enander mer om ungersk kultur och litteratur än genomsnittsungraren. I boken finns långa och utförliga presentationer av författare från artonhundra-, nittonhundratalet (från revolutionären Sándor Petõfi till språkekvilibristen Dezsõ Kosztolányi), men även samtida, från Péter Nádas till Attila Bartis, författarskap som den svenka läsaren har tillgång till. Naturligtvis är Nobelpristagaren Imre Kertész med, Enander är väl påläst inte bara i Ungerns historia, men även insatt i dagens ungerska samhälle som… bitvis tycks skrämma honom egentligen.

Men Donau är inte bara Budapest – vi hittar i boken presentationer av Thomas Mann, Elias Canetti, Arthur Koestler och Stefan Zweig, och två författare som har skrivit var sin bok om Donau: italienaren Claudio Magris och ungraren Péter Esterházy. En lång lista med namn, en intressant litterär resa, boken är bara att rekommendera till de nyfikna som har svårt att hitta Donaus huvudstäder på kartan.

 
Tamás Gergely