IB:s nyhetsbrev - maj 2016

2016-04-29IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information. Evenemangen finns förstås också i vår kalender.

Frizon: Fred genom musik
 الموسيقى من اجل السلام
Möt den sudanesiska musikern Abazaar Abd Elbagi Hami Musa. Redan från tidiga år har hans skapande kretsat kring teman som fred, vänskap och enighet. Efter att ha utsatts för hot och kraftig censur lämnade Abazaar sitt hemland 2008. Sedan 2014 lever han i den norska staden Harstad.
الموسيقار السوداني ابزار عبد الباقي حامي موسى. في السنوات الاولى كان له خلاف يدور حول مواضيع السلام والصداقة والوحدة. بعد ان تعرض للتهديد والرقابة المشددة ترك ابزار وطنه عام 2008 ومنذ 2014 يعيش في بلدة هارستاد
"Frizon" är ett projekt som syftar till att ge möjlighet för fristadsförfattare att möta sina läsare på det egna språket, för att presentera och diskutera sitt skrivande/skapande. Ett samarbete mellan Internationella biblioteket, Svenska PEN och Biblioteken i Botkyrka. Med stöd från Kulturrådet.
Språk: arabiska
Lördag 7 maj kl. 13
Obs! Plats: Hallunda bibliotek

Sagostund på japanska
日本語による歌遊び、絵本の読み聞かせの会
Vill du ge ditt barn en chans att öva på att prata japanska? Vi sjunger sånger och läser sagor för de minsta barnen och övar på att prata japanska med de lite äldre. Ta gärna med eget fika. För barn 1–6 år. Anmälan till utanokai.info2012@gmail.com
Språk: japanska.
Söndag 8 maj kl. 13

Pionier Press presenterar sig
Förläggare Arina Stoenescu ger ut tvåspråkiga böcker och kommer till IB för att presentera några nya böcker, bl.a. Sînziana Popescus ”Lilla Regnbågsbilen” på rumänska/svenska, Gunilla Lundgrens ”Sofia Z-4515” på rumänska/romani och ”Love/Kärlek” av Veronica Neacșu på engelska/svenska.
En intervju med Arina Stoenescu finns att läsa på vår webbplats.
http://interbib.se/default.aspx?id=278569
Språk: svenska
Torsdag 12 maj kl. 17.30

Sagostund på koreanska
 한국말 노래와 동화 교실에 어린이 여러분들을 초대합니다!
Välkomna till sång- och sagostund på koreanska. Vi sjunger populära koreanska barnsånger och läser sagor för barnen. Vi vill att ditt barn bekantar sig med det koreanska språket och kulturen på ett lärorikt och lekfullt sätt. Det blir ett fantastiskt tillfälle att lära känna andra familjer som har Korea i sitt hjärta. För barn 1-6 år. Anmälan till misung.shin@gmail.com
I samarbete med Koreanska skolan i Stockholm.
Språk: koreanska
Söndag 22 maj kl. 13

Piosenki, bajki i zabawy po polsku – Lek- och sagostund på polska
Vi sjunger sånger, läser sagor och leker lekar på polska. För barn mellan 1 och 6 år. Ta med eget fika. Anmälan till marylataubman@hotmail.com
Språk: polska 
Söndag 29 maj kl. 13

Digitala första hjälpen
Drop-in. Tisdagar och torsdagar kl. 17-19 fram till 26 maj.
Boka tid. Du som är nybörjare kan också boka en timme för individuell hjälp med dina datorfrågor på onsdagar kl. 15 fram till 25 maj. Ring 08 508 312 90 för bokning.

Filmade boktips
Har ni sett att vi börjat lägga ut korta filmer med boktips på vår webbplats? Där finns nu boktips på bl.a. arabiska, japanska, kinesiska, persiska, spanska och ryska. Det kommer att komma fler filmer och fler språk efterhand, så håll utkik!
http://interbib.se/sv/arkiv/filmade-boktips

”Välkommen till biblioteket” - wizard
På vår webbplats interbib.se finns informationsmaterial på många olika språk som biblioteken kan använda fritt. Där finns bl.a. en folder som berättar allmänt om hur folkbibliotek fungerar. Under 2015 påbörjade vi arbetet med att ta fram ytterligare 15 översättningar av foldern. Vår förhoppning är att informationsmaterialet kan läsas av många som kommit till Sverige, oavsett från vilken del av resp. språkområde läsaren ursprungligen kommer ifrån.
Vi har gett foldern en ny design och den presenteras nu som en wizard, en sorts PDF där alla bibliotek lätt kan skriva in de uppgifter som gäller för det egna biblioteket, t.ex. öppettider och adress.
De första fyra wizarderna är nu klara och finns att hämta på vår webbplats. Vi hoppas att vi under våren 2016 kan avsluta projektet och ge biblioteken tillgång till sammanlagt 15 nya wizarder.

”Ditt språk och din röst är det finaste du kan ge ditt lilla barn”
Nu finns den fina broschyren om att läsa och berätta på sitt modersmål på ytterligare tre språk: romska kale, sydsamiska och lulesamiska. Syftet är att väcka läslust och berättarglädje och att visa på modersmålets betydelse för barns språk och utveckling. Vi hoppas att fler ska upptäcka det mångspråkiga biblioteket och tror att Olof Landströms bilder kan sätta igång fantasin och berättandet hos såväl barn som vuxna. Broschyren finns nu på 51 olika språk. Tack till Norrbottens länsbibliotek som varit med och tagit fram de nya broschyrerna.
http://interbib.se/default.aspx?id=277932

Arbetsmöten med bokpresentationer
I samband med arbetsmöten för medie- och mångspråksansvariga på folkbibliotek inom Stockholms län kommer personal på IB att presentera nya böcker på ett 10-tal språk. Det blir två tillfällen med samma innehåll de båda dagarna, 25/5 e.m. och 26/5 f.m. Arbetsmötena arrangeras i samarbete med Regionbiblioteket. Anmälan senast 18/5 till Regionbiblioteket.

Ny i Sverige: Myndigheter
På vår webbplats hittar ni en länksamling med bra tips för de som är nya i Sverige. Bl.a. har vi samlat adresser till olika myndigheter som har webbplatser på flera olika språk eller på lätt svenska.
http://interbib.se/sv/arkiv/ny-i-sverige/myndigheter