IB:s nyhetsbrev - sommaren 2016

2016-06-07IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information. Evenemangen finns förstås också i vår kalender.É hora da história! Portugisisk sagostund

Bem-vindos ao cantinho da história! Gabriella, professora de português, fará a contação para crianças a partir de 3 anos. Venham se divertir com nossas histórias nessa agradável tarde cultural. Esperamos por vocês, tragam as crianças e divulguem. A entrada é gratuita e não requer registro.
Det är dags för sagostund på portugisiska. Vi är glada att kunna bjuda in er till sagostund på portugisiska, ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor. Kom och ha kul och njut av vackra berättelser!
Språk: portugisiska
Söndag den 5 juni kl. 14

Språkcafé på svenska i sommar!
Kom och prata svenska över en kopp kaffe. I sommar blir det drop-in-café vid tre tillfällen. Ingen anmälan till de här träffarna. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Tisdagar 5, 12 och 19 juli kl 15

Digitala första hjälpen
Sommaruppehåll! Vi öppnar igen den 13:e september.

SAB-systemet på flera språk
Nu finns SAB-systemet översatt till flera nya språk på vår webbplats, bl.a. amhariska, dari, mongoliska, somaliska och tigrinska.
http://interbib.se/sv/for-bibliotek/mallar-skyltar-och-broschyrer/sab

Bokmässan Abu Dhabi 2016
I april 2016 fick IB:s Setti Benzohra möjligheten att resa till bokmässan i Abu Dhabi. Syftet var att hitta distributörer och även att köpa böcker till biblioteket. Här är ett utdrag från Settis rapport:
Abu Dhabis internationella bokmässa är den mest framträdande i sitt slag och den mest utvecklade inom bokbranschen i Mellanöstern och Nordafrika. Det var 26:e gången den hölls.
I år deltog 1260 utställare från 63 länder på ett område på mer än 31 000 kvadratmeter. Antalet kulturevenemang var mer än 500, vilket gör mässan till en mötesplats för poeter, författare och konstnärer från hela den arabiska världen.
   
Mässan var välbesökt och andelen skolbarn och studenter var påfallande stor. På kulturministeriets initiativ kunde elever och studenter själva fylla en påse med nya böcker alldeles gratis. Kostnaden för initiativet, som kallades ”En påse böcker”, beräknades till fem miljoner dirham, ungefär 12,5 milj. SEK.
Ett program hette Fokus på upphovsrätt och belyste frågor om översättning av böcker till och från arabiska. Förlagen får bidrag som är mellan 2500 dollar till 4000 dollar för varje bok.
Det fanns ingen censur av böcker vad jag märkte.
Jag var fascinerad av den grekiska litteraturen översatt till arabiska, dessutom var besökarna intresserade av amerikansk litteratur översatt till arabiska.
  
För mer information besök deras sida på engelska och arabiska
http://adbookfair.com/en/default.aspx

IB tipsar våren 2016
Vid två tillfällen i slutet av maj presenterade vi på IB våra nya böcker för intresserade kollegor från länets bibliotek. Ett tjugotal personer deltog vid varje träff. Utöver presentationen blev det tillfälle att bläddra i de nya böckerna, ställa frågor till inköparna och även mingla med kollegorna. Presentationerna filmades och kommer så småningom att läggas ut på vår webbplats.

Mångspråkigt gymnasiebibliotek i praktiken, 25 november
Välkommen till en fortbildningsdag för personal på Sveriges gymnasiebibliotek!
Dagen arrangeras av Internationella biblioteket, i samarbete med gymnasiebiblioteken i Gävle, där det pågår en intressant mångspråkssatsning.
Ett tillfälle att nätverka och ta del av arbetsmetoder, goda exempel, litteratur- och inköpsvägledning och mycket mer! 
Fredag 25 november på Polhemsskolan, Gävle. Dagen är avgiftsfri. Boka datumet!
Mer information och program kommer på vår webbplats i mitten av september.
Vid frågor är du välkommen att kontakta charlotte.goobar@stockholm.se