IB:s nyhetsbrev - september 2016

2016-08-22IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information.

 Sagostund på hebreiska

Välkomna till en sagostund med Idit Margulis, modersmålslärare i hebreiska! Idit kommer att läsa en prisbelönad bok ”Shana im shani” av Rinat Hofer.
Anmälan till culturente@gmail.com För alla åldrar! Ta gärna med eget fika.

עידית מרגוליס, מורה לעברית שפת-אם מקריאה את ספרה של רינת הופר, כלת פרס זאב לספרות וסופרת מפורסמת ויצירתית עד מאוד. מפגש מיוחד, בעברית בלבד, לילדים ומבוגרים בספריה הבינלאומית של שטוקהולם. להרשמה culturente@gmail.com
כולם מוזמנים!
Språk: hebreiska
Söndag 28 augusti kl 13. Även 2/10.

Sång- och sagostund på koreanska 

 한국말 노래와 동화 교실에 어린이 여러분들을 초대합니다!
Tillsammans sjunger vi populära koreanska barnsånger och läser sagor för barnen. Vi vill att ditt barn bekantar sig med det koreanska språket och kulturen på ett lärorikt och lekfullt sätt. Ett fantastiskt tillfälle att lära känna andra familjer som har Korea i sitt hjärta. För barn 1-6 år. Anmälan till misung.shin@gmail.com
I samarbete med Koreanska skolan i Stockholm.
Språk: koreanska
Söndag 4 september kl 13. Även 23/10 och 11/12.

Bokförsäljning av gallrade böcker

Varje år köper vi flera tusen nya böcker till biblioteket. För att de ska få plats måste vi göra oss av med en del av de böcker som inte längre lånas. Vuxenböcker kostar 10 kr styck, barnböcker 5 kr styck. Enstaka böcker kan ha annat pris.
Lördag 10 september – söndag18 september.

É hora da história! Portugisisk sagostund

Bem-vindos ao cantinho da história! Gabriella, professora de português, fará a contação para crianças a partir de 3 anos. Venham se divertir com nossas histórias nessa agradável tarde cultural. Esperamos por vocês, tragam as crianças e divulguem. A entrada é gratuita e não requer registro.
Det är dags för sagostund på portugisiska ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor. Kom och ha kul och njut av vackra berättelser!
Språk: portugisiska
Söndag 11 september kl 13. Även 16/10 och 27/11.

Digitala första hjälpen

Vi öppnar lärmiljön den 13 september. Lär dig använda datorer och internet, hantera tangentbord och mus, skaffa en e-postadress, ladda ner e-böcker, skaffa facebook, skriva och redigera text, hitta på vår webbplats m.m. Du kan använda våra datorer eller ta med dig din egen dator eller surfplatta. Du kan öva och ställa frågor, vi visar dig och ger tips så att du som är nybörjare kan komma igång. Torsdagar i samarbete med Individuell människohjälp.

Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem på din dator eller surfplatta.
Drop-in. Tisdagar och torsdagar kl. 17.00-19.00.
Boka tid. Du som är nybörjare kan också boka en timme för individuell hjälp med dina datorfrågor på onsdagar kl. 15.00. Ring 08 508 312 90 för bokning.
Fr.o.m. 13 september.

Sagostund på nederländska: Lezen is leuk!

Maar als je het zelf nog niet kan is voorgelezen worden nog vele leuker! Daarom lezen wij verhalen voor in het Nederlands. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent.
Att läsa är kul! Men om du inte kan läsa själv är det roligt om någon läser högt för dig. Att läsa och lyssna är bra för språkutvecklingen och det stimulerar också fantasin. Att läsa öppnar nya världar.
Språk: nederländska
Söndag 18 september kl 13. Även 13/11 och 18/12.

Magyar olvasókör – ungersk läsecirkel

Szívesen látjuk a magyar könyv iránt érdeklõdõket a Nemzetközi Könyvtárba. Körvezetõ: Steiner Katalin.
Välkommen till en läsecirkel på ungerska! Gruppen träffas och samtalar om böcker och aktuella texter. Cirkelledare är Katalin Steiner. Öppen för alla, ingen anmälan.
Språk: ungerska
Tisdag 20 september kl 17. Även 25/10 och 22/11.

Internationella biblioteket på Bokmässan i Göteborg

I år kommer Internationella biblioteket att delta på mässan med ett bord på Mångspråkstorget. Vi är också med i flera olika programpunkter under torsdagen och fredagen. Det kommer att bli presentation av arabisk barnlitteratur, rapport från ett mångspråksprojekt i Gävle, författarbesök från Syrien, Afghanistan och Somalia m.m. Mer information hittar du i mässprogrammet och på vår webbplats.
Piosenki, bajki i zabawy po polsku – Lek- och sagostund på polska
Vi sjunger sånger, läser sagor och leker lekar på polska. För barn mellan 1 och 6 år. Ta med eget fika. Anmälan till marylataubman@hotmail.com
Språk: polska
Söndag 25 september kl 13. Även 20/11.

Knubbar och annat informationsmaterial på många olika språk

På vår webbplats interbib.se finns informationsmaterial på många olika språk som biblioteken kan använda fritt. Nu finns det knubbar att skriva ut på 27 olika språk. SAB-systemet finns också översatt till nästan lika många språk.

Här finns också en folder som berättar allmänt om hur folkbibliotek fungerar. Observera att denna folder finns i två versioner. Den äldre versionen är en wordfil (10 språk), den nya versionen är en wizard (15 språk). Wizarden är en sorts PDF där alla bibliotek lätt kan skriva in de uppgifter som gäller för det egna biblioteket, t.ex. öppettider och adress. Wizarden finns på 15 olika språk: albanska, amhariska, burmesiska, dari, italienska, kurdiska (sorani), litauiska, mongoliska, nygrekiska, pashto, polska, rumänska, somaliska, tjetjenska och tigrinska.
Söktips för böcker på tigrinska

Nu har det blivit lättare för låntagare med tigrinska som modersmål att hitta sin litteratur i katalogen på interbib.se. Vi har lagt till omslagsbilder och originalskrift på hela det tigrinska bokbeståndet. Gå till den avancerade sökfunktionen, välj tigrinska som språkval och sök med antingen latinsk skrift eller originalskrift.

Internationella bibliotekets barnboksvecka 2016

Varje år arrangerar Internationella biblioteket under vecka 46 en barnboksvecka med författare från hela världen. Våra gäster i år är Sonia Nimr (Palestina), Fauzia Minallah (Pakistan) och Jawahir A Farah, somalisk författare bosatt i London.

Jobbar du på bibliotek eller som modersmålslärare och är intresserad av ett besök av någon av våra gäster? Hör då av dig till gizela.sladic@stockholm.se Mer information om barnboksveckan hittar du på vår webbplats interbib.se.

Mer helgöppet på IB!

Från 15 augusti har vi ändrade öppettider på Internationella biblioteket. Vi har nu mer öppet på lördagar och söndagar, men öppnar lite senare på vardagarna.
Tidningsbiblioteket på bottenvåningen öppnar som tidigare kl 9 på vardagarna. Även här blir det utökat öppethållande på helgerna.

Internationella biblioteket
Må-fr 10-19
Lö-sö 11-17
Tidningsavdelningen
Må-to 9-21
Fr 9-19
Lö-sö 11-17