IB:s nyhetsbrev - februari 2017

2017-02-06IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information.
IB och framtiden
De senaste veckorna har det hettat till kring IB i tidningar, på radio och i sociala medier. IB befinner sig i ett förändringsskede, som har att göra med flera saker:

1. IB:s kommunala, publika del i Stockholms stad, ska ta större plats inom Stockholms stadsbibliotek för att fler stockholmare ska kunna ta del av kompetensen och medierna. Detta inleds nu genom att Stadsbiblioteket vid Odenplan och IB närmar sig varandra, främst genom ett gemensamt schema och gemensamma inköpsrutiner.

2. IB har under lång tid inhandlat media utanför lagen om offentlig upphandling. Det är inte möjligt att fortsätta med det. Vi arbetar nu för att med bibehållen kvalitet samordna inköpen med Stockholms stadsbiblioteks övriga inköp av media.

3. IB:s avtal med Stockholms läns landsting löpte ut den 1 januari. Det regionala uppdraget kring mångspråk har istället gått över till Regionbibliotek Stockholm. Därför har en stor del av IB:s finansiering, den som kom från landstinget, försvunnit med uppdraget. IB har alltså en mindre kostym, såväl uppdragsmässigt som budgetmässigt, vilket gör att ett antal medarbetare, för att undvika övertalighet av personal, kommer att övergå till andra tjänster inom Stockholms stadsbibliotek.

4. För IB:s statliga uppdrag hänvisar vi till länken nedan. 
http://bibliotekssamverkan.blogg.kb.se/2017/01/30/kb-om-internationella-bibliotekets-statliga-uppdrag/

 
Det är många trådar i den här frågan, hör gärna av er med dem! Och läs gärna debattinlägg och perspektiv i ämnet, vi har samlat dem på interbib.se och på IB:s facebooksida.
Margaretha Lindh

Minnen av fångarna i Solovki - Воспоминания соловецких узников
Chefredaktören för bokserien ”Minnen av fångarna i Solovki” prästen Vjatjeslav Umnjagin berättar om Solovetskij klosters historia och om människorna som var där, om sökandet efter sanningen som inte upphör ens under de svåraste tider.
Språk: ryska
Måndag 6 februari kl. 18.

É hora da história! Portugisisk sagostund
Bem-vindos ao cantinho da história! Gabriella, professora de português, fará a contação para crianças a partir de 3 anos. Venham se divertir com nossas histórias nessa agradável tarde cultural. Esperamos por vocês, tragam as crianças e divulguem. A entrada é gratuita e não requer registro.
Det är dags för sagostund på portugisiska ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor. Kom och ha kul och njut av vackra berättelser!
Språk: portugisiska
Söndag 12 februari kl. 13. Även 9/4 och 14/5.

Modersmålsdagen på Internationella biblioteket
Tipspromenad, pyssel och sagoläsning.
Mer info kommer.
Söndag 19 februari kl. 12-16.

Magyar olvasókör – ungersk läsecirkel
Szívesen látjuk a magyar könyv iránt érdeklõdõket a Nemzetközi Könyvtárba. Körvezetõ: Steiner Katalin.
Välkommen till en läsecirkel på ungerska! Gruppen träffas och samtalar om böcker och aktuella texter. Cirkelledare är Katalin Steiner. Öppen för alla, ingen anmälan.
Språk: ungerska
Tisdag 21 februari kl. 17. Även 21/3 och 25/4.

Türkçe masallar - sagostund på turkiska
Vill du att ditt barn övar på att prata turkiska? Med roliga sånger och spännande sagor får barnen språkträning. I pysselverkstaden finns plats för lek, fika och ytterligare övning i det turkiska språket. För barn 2-6 år. Ta med eget fika.
Språk: turkiska
Söndag 26 februari kl. 13.

Svenskt språkcafé – drop-in
Kom och prata svenska över en kopp kaffe. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30.

Digitala första hjälpen – drop-in
Lär dig använda datorer och internet, hantera tangentbord och mus, skaffa en e-postadress, ladda ner e-böcker, skaffa facebook, skriva och redigera text, hitta på vår webbplats m.m. Du kan använda våra datorer eller ta med dig din egen dator eller surfplatta. Du kan öva och ställa frågor, vi visar dig och ger tips så att du som är nybörjare kan komma igång. Torsdagar i samarbete med Individuell människohjälp.
Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem på din dator eller surfplatta.
Tisdagar och torsdagar kl 17-19.

Vilka barn- och ungdomsböcker var mest utlånade 2016?
Av de 85 mest utlånade titlarna var 29 på tigrinska och 28 på dari.  De följs av 10 titlar på somaliska och fyra på mongoliska resp. amhariska. De här språken är efterfrågade men det är svårt att få tag i böcker vilket gör att vi har köpt väldigt många exemplar av samma titel, vilket syns tydligt när vi gör topplistor för utlån. Böckerna har varit utlånade såväl till enskilda låntagare som besöker biblioteket och till bibliotek ute i landet. Vill ni veta vilka barnböcker som varit mest utlånade på olika språk så kan ni se det på vår facebooksida, där finns topplistor för ett tiotal språk.

Utlåning 2016
Låntagarna som besökt vårt bibliotek på Odengatan har under 2016 lånat 54000 medier, det mesta i bokform.

Mest utlånat för vuxna har varit:
Ryska  5891
Persiska 4445 (inklusive dari)
Spanska 3512
Kinesiska 3392
Arabiska 2170
Polska  2159
Japanska 1795
Thai  1326
Serbokroatiska 1056
Italienska 1014

För barn- och ungdomsböcker är de här språken mest utlånade:
Ryska 1892
Japanska 1670
Kinesiska 1517
Spanska 918
Polska 670
Arabiska 659
Persiska 562 (inklusive dari)
Portugisiska 472
Thai 422
Nederländska 383Print