IB:s nyhetsbrev - maj 2017

2017-04-28IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information.

Piosenki, bajki i zabawy po polsku – Lek- och sagostund på polska
Zapraszamy do wspólnej zabawy w języku polskim – śpiewamy piosenki, czytamy bajki i wierszyki! Dla dzieci w wieku 1-6 lat. Przerwa na kawę/herbatę/przekąskę (proszę zabrać ze sobą własne jedzenie). Proszę o potwierdzenie przybycia na adres email agnieszka.nordstrom@gmail.com
Vi sjunger sånger, läser sagor och leker lekar på polska. För barn mellan 1 och 6 år. Ta med eget fika. Anmälan till agnieszka.nordstrom@gmail.com
Språk: polska
Söndag 7 maj kl. 13.

Kinesisk bokcirkel  中文读书会
Vi samtalar om kinesisk litteratur. Cirkelledare är Hua Zhou som är aktiv inom Nordic-Chinese organization. Öppet för alla! Anmälan till zhouhua99@hotmail.com
您对中国文学感兴趣吗? 欢迎加入我们的中国文学圈,让我们以文学座谈的形式一起探讨中国文学,对话中国文学。本活动由北欧华人协会www.nordic-chinese.org 周画亲情主持。
Språk: kinesiska 
Onsdag 10 maj kl 17.30.

É hora da história! Portugisisk sagostund
Bem-vindos ao cantinho da história! Gabriella, professora de português, fará a contação para crianças a partir de 3 anos. Venham se divertir com nossas histórias nessa agradável tarde cultural. Esperamos por vocês, tragam as crianças e divulguem. A entrada é gratuita e não requer registro.
Det är dags för sagostund på portugisiska ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor. Kom och ha kul och njut av vackra berättelser!
Språk: portugisiska
Söndag 14 maj kl. 13.

Sagostund på nederländska: Lezen is leuk!
Maar als je het zelf nog niet kan is voorgelezen worden nog vele leuker! Daarom lezen wij verhalen voor in het Nederlands. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent.
Att läsa är kul! Men om du inte kan läsa själv är det roligt om någon läser högt för dig. Att läsa och lyssna är bra för språkutvecklingen och det stimulerar också fantasin. Att läsa öppnar nya världar.
Språk: nederländska
Söndag 21 maj kl. 13.

Sång- och sagostund på koreanska
 한국말 노래와 동화 교실에 어린이 여러분들을 초대합니다!
Tillsammans sjunger vi populära koreanska barnsånger och läser sagor för barnen. Vi vill att ditt barn bekantar sig med det koreanska språket och kulturen på ett lärorikt och lekfullt sätt. Ett fantastiskt tillfälle att lära känna andra familjer som har Korea i sitt hjärta. För barn 1-6 år. Anmälan till misung.shin@gmail.com I samarbete med Koreanska skolan i Stockholm.
Språk: koreanska
Söndag 28 maj kl. 13.

Svenskt språkcafé – drop-in
Vill du öva på att prata svenska? Då är du välkommen till vårt språkcafé på måndagskvällar för att fika och samtala. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30.

Digitala första hjälpen – drop-in
Är du nybörjare och vill lära dig lite om hur man använder datorer? Du kan öva och ställa frågor, vi visar dig och ger tips så att du som är nybörjare kan komma igång. Torsdagar i samarbete med Individuell människohjälp.
Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem på din dator eller surfplatta.
Tisdagar och torsdagar kl 17-19. Pågår fram t.o.m. 18 maj.

Vi firade världsbokdagen!
124 personer deltog i firandet av världsbokdagen på Internationella biblioteket. Bland de som kom hit fanns det bäbisar, stammisar, förstagångsbesökare och framför allt sagoälskare av alla åldrar.
Eriko Kitadai från Japan kom för att berätta om japansk kultur, mat och origami. Svenska barnboksskaparen Emma Virke var också med för att hjälpa till. Eriko berättade japanska sagor och visade hur man viker shuriken - en kaststjärna av papper. Att vika origami var lite komplicerat men alla klarade det och snart var det jätteroligt med många färgglada stjärnor i luften!
Pakistanska ambassaden bjöd på mat, bland annat biryani - en traditionell kryddig maträtt med ris och kyckling. Den goda doften lockade många och alla som smakade tyckte att det var jättegott! Alia Amir berättade för alla intresserade om pakistanska mattraditioner, svarade på många frågor och målade hennatatueringar på dem som ville.
Under dagen kunde man också träffa den grekiska barnboksförfattaren Erika Garmpi, lyssna på sagor på mongoliska, portugisiska och svenska, skapa egna djur av tyg från Afrika, se utställningar, måla akvareller och gå en tipspromenad.
Det var en härlig stämning i hela huset under dagen och många böcker lånades. Vi tackar alla som medverkade samt alla gamla och nya besökare som hittade till oss på världsbokdagen!
Vill ni se bilder från firandet så besök vår facebooksida.

Ny chef på Internationella biblioteket
Vi är glada att hälsa Krister Hansson varmt välkommen som chef för Internationella biblioteket!