IB:s nyhetsbrev - sommaren 2017

2017-06-01IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.
Svenskt språkcafé – drop-in

Vill du öva på att prata svenska? Då är du välkommen till vårt språkcafé på måndagskvällar för att fika och samtala. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30. Pågår fram t.o.m. 12 juni. Startar igen 28 augusti.

Tvåspråkighet – nyckeln till framgång
Konferensen ”Tvåspråkighet – nyckeln till framgång” ägde rum 12-13 maj på Stockholms universitet. Arrangörerna var föreningen Polska lärare i Sverige, Polska institutet och Stockholms universitet. Föreläsarna delade med sig av den senaste forskningen inom psykologi, språkvetenskap och pedagogik. Katarzyna Kasprzyk från Internationella bibliotek var med och berättade bland annat om polska språkets status på folkbiblioteken i Sverige och om webbplatsen interbib.se som resurs för lärare och bibliotekarier.

Mångspråkiga gymnasiebibliotek
Gymnasiebiblioteken i Gävle gjorde, augusti 2015 till december 2016, en mångspråkssatsning, vilken samtidigt genomfördes som ett pilotprojekt i samarbete med Internationella biblioteket. Projektet har dokumenterats i en rapport, producerad av KB, som del av deras rapporter inom skolbiblioteksområdet. Rapporten "Mångspråkiga gymnasiebibliotek - ett projekt för modersmålslitteratur i Gävle" finns publicerad på vår webbplats liksom på KB:s webbplats.
http://interbib.se/default.aspx?id=295585

Filmade boktips
Ni har väl inte missat att det finns filmade boktips på vår webbplats? Här finns bl.a. tips på arabiska, kinesiska, spanska, amhariska och ryska.
http://interbib.se/sv/arkiv/filmade-boktips/boktips-pa-arabiska

IB på bokmässan i Göteborg
Internationella biblioteket kommer även i år att finnas representerade på Bok & bibliotek i Göteborg. Vi finns på Mångspråkstorget och kommer att delta i flera seminarier, på flera scener. Till mässan har vi bjudit in författaren och förläggaren Taghreed Najjar från Jordanien och hennes böcker kommer att kunna köpas vid IB:s bord/monter. Förutom några seminarier om arabisk barnlitteratur kommer personal från IB att presentera ett nordiskt samarbetsprojekt om e-böcker, Nordic Best Practice. Tiderna är ännu inte spikade men mer information kommer att publiceras på vår webbplats så snart programmen är klara.

Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti, men vi kan redan nu tipsa om försäljningen av gallrade böcker som börjar 9 september och om att det i höst blir sagostunder på bl.a. urdu, polska, portugisiska och nederländska.

Öppettider i sommar
Biblioteket är helgstängt 3-4 juni (pingst), 6 juni (nationaldag) och 23-25 juni (midsommar).
 
Fram till 22 juni har vi öppet:
må-fr 10-19, lö-sö 11-17
Sommaröppettider 26 jun – 13 augusti:
må-fr 10-19, lö 12-16, sö stängt