Nobelpriset i litteratur år 2017 tilldelas den engelske författaren Kazuo Ishiguro

2017-10-05”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Kazuo Ishiguro är född den 8 november 1954 i Nagasaki i Japan. Familjen flyttade till Storbritannien när han var fem år gammal, och det var först som vuxen han åter besökte sitt födelseland.
Från och med debutboken A Pale View of Hills (1982; Berg i fjärran 1985) har Kazuo Ishiguro varit verksam som författare på heltid. De teman som Ishiguro brukar förknippas med är minnet, tiden och livslögnen. Hans mest berömda roman, The Remains of the Day (1989; Återstoden av dagen 1990), blev till en film med Anthony Hopkins i rollen som den plikttrogne butlern Stevens.
Författarskapet präglas av en språklig återhållsamhet, oberoende av dramatiken i de skildrade förloppen. Musiken har en central plats i hans verk. I sin senaste roman The Buried Giant (2015; Begravd jätte 2016) färdas ett äldre par genom ett arkaiskt engelskt landskap i hopp om att återfinna sin vuxne son som de inte träffat på många år. Ur de böljande dimmorna framträder ett växelspel mellan minne och glömska, historia och nutid, fantasi och verklighet.
Utöver sina åtta böcker har Ishiguro även författat manus för film och tv samt verkat som musiker.

Källa: www.nobelprize.org