IB:s nyhetsbrev - november 2017

2017-11-02IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.

Svenskt språkcafé - studiecirkel
Välkomna till ett språkcafé som är en studiecirkel. Cirkeln vänder sig till dig som redan kan en del svenska men som vill öva på att prata. Kom med i vår cirkel, fika och lär känna nya vänner! Vi träffas vid 6 tillfällen. Endast för anmälda deltagare.
Anmäl dig till ib.ssb@stockholm.se
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Onsdagar kl 17.15. Start 1 november.

Läsupplevelser från hela världen – Internationella bibliotekets barnboksvecka
Årets tre gäster är Barbara Gawryluk från Polen, André Neves från Brasilien och Chīwan Wisāsa (Cheewan Wisasa) från Thailand. Internationella barnboksveckan inleds måndagen den 13 november med ett öppet seminarium med författarna och samtalsledaren Mats Kempe i Rotundan på Stadsbiblioteket, Stockholm. Språk: svenska med hjälp av tolkar
Ett möte med en intressant författare kan ge ny läslust. Under veckan träffar författarna barn och ungdomar med andra modersmål än svenska i skolor eller på bibliotek. Författarna stannar inte bara i Stockholm, utan gör också framträdanden på andra håll i Sverige.
Förutom barnen möter de också föräldrar, svenska kollegor, bibliotekarier
och modersmålslärare. I år besöker våra gäster bibliotek och skolor i Borås, Göteborg, Hallunda, Södertälje, Västerås, Eskilstuna, Uppsala, Mölndal och Norrköping.
Måndag 13 november kl 18. Bokförsäljning och mingel från 17.30.
Plats: Rotundan, Stadsbiblioteket, Sveavägen 73, Stockholm

Författarträff med Barbara Gawryluk
Otwarte spotkanie z  autorką książek dla dzieci i tłumaczką Barbarą Gawryluk w języku polskim i wystawa prac dzieci biorących udział w konkursie zorganizowanym przez Związek Nauczycieli Polskich w Szwecji we współpracy z Instytutem Polskim w Sztokholmie i Konsulatem RP. Zapraszamy wszystkich chętnych!
Välkomna till en träff med barnboksförfattaren och översättaren Barbara Gawryluk. I samband med hennes besök anordnas en tävling för barn och ungdomar av föreningen Polska lärare. Tävlingsuppgifterna är olika beroende på vilken klass barnen går i. Mer information finns här:
https://www.polskainstitutet.se/pl/index.php
I samarbete med Polska institutet.
Språk: polska
Lördag 18 november kl 11

Türkçe masallar - sagostund på turkiska
Vill du att ditt barn övar på att prata turkiska? Med roliga sånger och spännande sagor får barnen språkträning. I pysselverkstaden finns plats för lek, fika och ytterligare övning i det turkiska språket. För barn 2-6 år. Ta med eget fika.
Språk: turkiska
Söndag 19 november kl 13

Kinesisk bokcirkel 中文读书会
Vi samtalar om kinesisk litteratur. Cirkelledare är Hua Zhou som är aktiv inom Nordic-Chinese organization. Öppet för alla! Anmälan till zhouhua99@hotmail.com
您对中国文学感兴趣吗? 欢迎加入我们的中国文学圈,让我们以文学座谈的形式一起探讨中国文学,对话中国文学。本活动由北欧华人协会www.nordic-chinese.org 周画亲情主持。
Språk: kinesiska
Onsdag 29 november kl 17.30

Svenskt språkcafé – drop-in
Vill du öva på att prata svenska? Då är du välkommen till vårt språkcafé på måndagskvällar för att fika och samtala. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30
Från bokmässan i Göteborg
Internationella biblioteket medverkade på bokmässan med flera program. Vi hade också ett bord på Mångspråkstorget. Vår gäst var Taghreed Najjar från Jordanien.
Bilder

Gåva med arabisk barnlitteratur till svenska bibliotek
I samband med årets bokmässa i Göteborg fick Internationella biblioteket en större gåva av arabisk barnlitteratur för att distribuera till bibliotek i hela Sverige. Givaren är Kalimat Foundation, en icke-vinstdrivande organisation i Förenade Arabemiraten. Grundaren av organisationen, Bodour Al Qasimi, var också en av bokmässans internationella gäster.
Läs mer om gåvan på vår webbplats:
http://interbib.se/default.aspx?id=297486

Om IB
Internationella biblioteket är ett av Europas största folkbibliotek för litteratur på olika språk. Här finns 200 000 böcker på mer än 100 olika språk! Böckerna kan lånas på plats i biblioteket eller via ditt lokala bibliotek över hela landet eftersom biblioteket är en lånecentral för hela Sverige. Besöker du oss på Odengatan 59 i Stockholm finns det också musik-CD, filmer och tidskrifter att låna.
IB:s öppettider är må-fr 10-19, lö-sö 11-17. Tidningsavdelningen på bottenvåningen öppnar klockan 9 må-fr.
Lördagen 4 november är biblioteket stängt för Alla helgons dag.
I nyhetsbrevet presenterar vi i första hand de nyheter och program som gäller för Internationella biblioteket på Odengatan 59 i Stockholm. Information från lånecentralen finns främst på vår webbplats interbib.se under rubriken För bibliotek.
Våra webbplatser:
interbib.se  
biblioteket.stockholm.se

Vi finns också på facebook och twitter (IntLib)!
Internationella biblioteket, Odengatan 59, Stockholm

Telefon: 08-508 31 288 (plan 1) eller 08-508 31 289 (plan 2)
Telefon till lånecentralen: 08-508 312 16
Kundtjänst för alla bibliotek inom Stockholms stad: 08-508 30 900

E-post:
ib.ssb@stockholm.se