IB:s nyhetsbrev - april 2018

2018-03-29IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.


Sagostund på portugisiska

Sagostund ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Dessutom plats och tid för lek och fika. För barn från 3 år.
Söndag 8 april kl. 13

Arabisk mini-barnboksmässa
Ett av de största modersmålen i Sverige idag, förutom svenska, är arabiska. Nu samlar vi några av de förlag och bokhandlare som säljer och ger ut böcker på arabiska i Sverige.

Det kommer att visas svenska barnböcker översatta till arabiska, parallellspråkiga böcker (böcker där texten finns på både svenska och arabiska i samma bok), böcker utgivna av internationellt välkända förlag i länder som Jordanien och Libanon samt några böcker översatta från arabiska till svenska.
Kom och köp böcker, lyssna på samtal och presentationer, träffa författare, förläggare, översättare och andra som arbetar med det arabiska språket. Alla medverkande får också en stund på scenen för att presentera sig själva, en bok, en författare, ett projekt eller liknande.
Det blir också fika, pyssel och sagostunder, både på arabiska och på svenska.
Detaljerat program kommer senare.

Medverkande: Dar al Muna, Ferdosi, Hegas, Majdalawi Masterpieces, Ndio, Vivlio, Vombat.
Söndag 15 april kl. 12-17.

Flora Nwapa’s literary legacy
Samtal om Flora Nwapa (1931-1993), den första internationellt publicerade kvinnliga författaren i Afrika. Nwapas roman Efuru (1966) banade vägen för kvinnliga afrikanska författare. Hon startade även förlaget TANA Press, vilket gjorde henne till Nigerias och även Afrikas första kvinnliga förläggare. Möt Flora Nwapas son Uzoma Nwakuche som nu driver TANA Press i ett samtal med docent Paula Uimonen, som forskar om kvinnliga afrikanska författare i ett forskningsprogram om världslitteratur (http://worldlit.se/).
Medverkande: Uzoma Nwakuche, TANA Press, Nigeria och Paula Uimonen, Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet.
http://womenwriters.one/
Språk: engelska.
Måndag 16 april kl. 17.30

Sagostund på koreanska
Sånger, ramsor och sagor för barn från 3 år. Barnen får möta det koreanska språket och kulturen på ett lärorikt och lekfullt sätt. I samarbete med Koreanska skolan.
Söndag 22 april kl 13.

Sagostund på nederländska: Lezen is leuk!
Kom luisteren naar Nederlandse verhalen! Lezen is leuk! Daarom lees ik verhalen voor in het Nederlands, zingen we samen liedjes en knutselen rondom het thema. Meld je aan en geniet van mooie voorleesverhalen! Vi läser sagor, sjunger, pysslar och fikar tillsammans.
Anmäl er gärna till eline_snauwaert@hotmail.com
Söndag 29 april kl. 13.

Prova på att använda en dator

På måndagseftermiddagarna är det öppet i vår lärmiljö för dig som vill lära dig lite om datorer. Här får du grundläggande information om datorer, e-post, internetsökningar m.m. Vi samarbete med SeniorNet som leder verksamheten.
Måndagar 14.30-16.30. Ej 2/4.

Svenskt språkcafé – drop-in
Vill du öva på att prata svenska? Då är du välkommen till vårt språkcafé på måndagskvällar för att fika och samtala. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30. Ej 2/4 och 30/4.

Svenskt språkcafé - studiecirkel
På onsdagar kl 17.15  har vi språkcafé i form av studiecirkel i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Vill du vara med så anmäl dig till ib.ssb@stockholm.se så återkommer vi till dig med besked om det finns platser kvar.

Internationella biblioteket i en ny organisation
Sedan årsskiftet är Internationella biblioteket en del i en ny organisation inom Stockholms stadsbibliotek. Inom den nya organisationen renodlas det statliga uppdraget medan stockholmsuppdraget integreras med Stadsbiblioteket. Läs mer om förändringarna på vår webbplats.
Artikeln kommer också att finnas med i nästa Länsnytt från Regionbibliotek Stockholm som kommer v.16.