Barnboksveckan 2014

För elfte året i rad bjuder Internationella biblioteket in några av världens barnboksförfattare/illustratörer. I år kommer författarna från Indien, Grekland (utgår) och Rumänien och en illustratör från Taiwan. Barnboksveckan infaller vecka 46, 10-15 november.
Paro Anand
är författare, sagoberättare och barnrättsaktivist från Indien. Hon skriver för barn och ungdomar och har belönats med ett flertal priser för sitt arbete. Hon arbetar med läsfrämjande arbete både i skolor och ideella organisationer, ja hon berättar helt enkelt för alla som vill lyssna, oavsett var de befinner sig. Barnen i hennes böcker är som de flesta barn är, utan några förskönande beskrivningar, långt ifrån perfekta.

Christos Boulotis (INSTÄLLT PGA SJUKDOM) är barnboksförfattare från Grekland, men också professor i konsthistoria och specialist på egeisk arkeologi. Boulotis akademiska meriter är påtagliga i böckerna, men inte för historiska skildringar utan snarare som en grund för fantasi. Hans mest populära genrer är fantasy och magisk realism där gränsen mellan fantasi och verklighet är flytande.

Jimmy Liao, från Taiwan, är en av Asiens mest populära illustratörer och författare. Under många år arbetade han i reklambranschen men hans liv förändrades radikalt när han insjuknade i leukemi. Efter att han tillfrisknat publicerades hans två första böcker och han har därefter prisbelönats flera gånger. Böckerna har också översatts till många andra språk och även filmatiserats. På svenska finns titlarna Stjärnenatt och Skogens hemligheter.

Sînziana Popescu, från Rumänien, skriver först och främst för barn och ungdomar i åldrarna 9-15 år. Hon skriver något som skulle kunna kallas för ”urfantasy”, med historier som baserar sig på den rumänska mytologin. Serien heter ”Andilandi” och en nyutgåva på rumänska har just kommit ut på förlaget Mediamorphosis. En översättning till engelska kommer ut under hösten 2014.

Bibliotek i hela landet erbjuds att anmäla intresse för författarbesök på engelska (även hindi), grekiska, kinesiska och rumänska.

Läs mer och fyll i en intresseanmälan!

Internationella barnboksveckan inleds 10 november i Stockholm med en öppen föreläsning med författarna. Samtalsledare är Mats Kempe, bibliotekarie och författare. 

Internationella biblioteket
Odengatan 61D
10 november, 18.00

Fri entré.

För mer information, kontakta Gizela Sladic.
gizela.sladic@stockholm.se