Tre barnboksskapare från Mellanöstern besöker Sverige i höst

2015-09-16Internationella biblioteket har fått stöd från Svenska Institutet för att bjuda hit tre barnboksskapare från Mellanöstern. De kommer att delta i olika program i Stockholm och Göteborg 20-27 september.

Taghreed Najjar (Taghrid al-Najjar) är bosatt i Amman, Jordanien och är välkänd både som författare och förläggare. 1976, när hon publicerade sin första bok fanns det ännu inget barnboksförlag i Jordanien så tillsammans med några andra författare initierade hon ett förlagsprojekt så att de kunde publicera sina alster. Sedan 1996 driver hon ett eget förlag, Al Salwa Books där hon till en början gav ut sina egna böcker. I dag publicerar hon författare från olika delar av den arabiskspråkiga världen, böcker för både både barn och ungdomar. Flera av titlarna har översatts till andra språk och på svenska finns titeln "När det knackade på dörren", utgiven på Trasten förlag, 2013.
 
               

Yara Bamieh (Yara Bamiyah) är arkitekt och grafisk designer, bosatt i Ramallah, Palestina. Hon är också illustratör och hennes bilder finns i barnböcker utgivna på flera olika förlag, som t ex Tamerinstitutet i Ramallah, Alaswar i Akka och Asala förlag i Beirut. Titeln "Den lilla hemligheten" var den första bok som hon både skrev och illustrerade själv, och den kommer ut i svensk översättning på Bokverket förlag sommaren 2015.

         

Samar Mahfouz Barraj (Samar Mahfuz Barraj) är en välkänd barnboksförfattare från Libanon. Hon började sin karriär som lärare och kom genom sitt arbete att bli intresserad av att också skriva för barn. Hennes första bok publicerades 2007 och sedan dess har det kommit att bli över 30 titlar, utgivna på flera olika förlag. Några av hennes böcker har varit nominerade till stora bokpriser och hon har inte dragit sig för att skriva om svåra ämnen för små barn.

         

Författarna kommer att vara i Stockholm 20-23 september och på bokmässan i Göteborg 24-26 september. I Stockholm besöker de bland annat Junibacken, Rum för barn och Svenska barnboksinstitutet. De kommer att få möta bibliotekarier och lärare samt förlags- och författarkollegor. I Göteborg kommer författarna att presenteras i Internationella bibliotekets monter där också ett urval av deras böcker kommer att finnas till försäljning.
 
Torsdagen den 24 september kl 17-17.45 deltar de i seminariet:
Arabisk barn- och ungdomslitteratur i dagens Mellanöstern
Den arabiska barn- och ungdomslitteraturen är på frammarsch, men är fortfarande okänd i Sverige. Möt författaren och förläggaren Taghreed Najjar (Jordanien), författaren och illustratören yara Bamieh (Palestina) och författaren Samar Mafouz Barraj (Libanon). De samtalar med sin svenske kollega Mats Kempe om skrivande, kreativitet, barns läsvanor och synen på barn- och ungdomslitteratur i dagens mellanöstern.

På fredagen den 25 september kl 10.40-11.00 blir det också ett kortare samtal mellan dessa fyra på Stora scenen på Internationella torget.

Internationella bibliotekets samarbetspartner i detta projekt är Taghreed al-Najjars bokförlag Al Salwa Books.