Gränser

Yeonmi Parks bok om livet i Nordkorea, om flykten till den fria världen, om trafficking i Kina...På senare tid har det kommit ut böcker om Nordkorea, Asiens och kanske världens strängaste diktatur, på flera olika språk, också på svenska. Tidningarna har skrivit om den politiska turbulensen, om hur den nordkoreanska politiska eliten försöker att behålla sin makt genom att ösa in pengar i armén, och genom att hota omvärlden med olika sorters bomber för att sedan falla till föga och "kompromissa" för att få mat till befolkningen. Böckerna berättar i de flesta fallen om den lilla människan, fånge i sitt eget land, som gör vad hon kan för att överleva.
 
Yeonmi Parks bok bär namnet "För att kunna leva", men egentligen beskriver hon hur det inte går att leva, endast överleva. Hennes och familjens enda sätt att leva, att överleva, var att fly landet. Priset de betalar blir högt, de som flyr hamnar i händerna på hänsynslösa människor som säljer dem vidare som boskap...
Ordet "gräns" har förekommit flitigt de senaste veckorna: gränser som öppnas, som stängs, som flyttas. Vi glömmer att det finns en gräns som bara fåglarna lyckas överträda, i vissa fall ballonger som bär propaganda eller en radioröst som försöker att öppna nordkoreanernas ögon. Att läsa de här böckerna betyder att inte glömma de där människorna. Att inte glömma betyder att vara med dem!