BIGOS – polsk surkålsgryta (eller jägargryta)

Ett recept av Katarzyna Kasprzyk
Bibliotekarie på Internationella biblioteket

 
Ingredienser (6 portioner):

1 kg surkål
500 g vitkål
2 gula lökar
250 g korv 
200 g nötkött
200 g fläskkött 
100 g rökt sidfläsk
1,5 dl rött vin
3 skedar tomatpuré
½ näve torkad svamp
½ näve katrinplommon
2 skedar olja
2-3 lagerblad
3-5 kryddpepparsfrön 
1 sked kummin
1 tesked mejram
salt
peppar

Gör så här:

1. Skär surkålen i mindre bitar, häll i en kastrull och tillsätt lite kokande vatten. Tillsätt plommon, lagerblad och kryddpeppar. Låt koka på svagt värme i ca 1 timme.
2. Strimla vitkål och koka ca 30-40 min med torkad svamp och lite salt.
3. Hacka löken och fräs den mjuk i lite olja.
4. Skär korven i slantar och fräs tillsammans med löken.
5. Koka 1 liter vatten. Lägg i nötköttet och fläskköttet i bitar samt sidfläsk i tärningar och koka ca 20 minuter. Häll ut vattnet. 
6. Lägg allt i en gryta och koka ytterligare 20 minuter på svagt värme och utan lock.
7. Häll i vinet och smaksätt med tomatpuré, kummin, mejram, salt och peppar.
8. Koka minst 15 min till, den här gången med lock och se till att röra om grytan då och då. Häll i lite vatten om det blir för torrt.
9. Servera med bröd.

Om rätten:

Bigos är en av Polens mest typiska rätter och har funnits i Polen troligen sedan 1600-talet. Den är känd också i Litauen och Vitryssland. Bigos har till och med beskrivits i Polens nationella epos ”Pan Tadeusz” av Adam Mickiewicz.

Det finns många variationer av rätten och nästan varje familj i Polen har sitt eget recept. Det som är gemensamt för alla varianter är att ju längre man kokar bigos, desto godare blir den. Vill man ha den riktig god, så borde man laga den några dagar innan serveringen och bara koka upp den några minuter varje morgon och kväll. Om det är minusgrader, så håller man grytan ute och det gör smaken ännu bättre!
Bigos är en av mina favoritmaträtter och om det inte tog så mycket tid att laga den så skulle jag äta den mycket oftare! Den smakar bäst på vintern, särskilt när man har varit ute och till exempel åkt skidor i minusgrader. Många äter bigos till jul men så har det inte varit i min familj. Jag förknippar den i alla fall med mysiga familjekvällar i vintermörkret.

Vill du smaka på bigos innan du lagar den själv, hittar du den säkert på menyn i alla polska restauranger i Sverige. Där serveras den ofta i en snygg brödskål. Färdiglagad bigos i burk går det också att köpa i olika mataffärer runt om i landet. Så klart smakar den inte lika gott som hemlagad men man kan börja där om man är nyfiken.