Vem är Bandi?

"Pseudonymen Bandi är så bra och detaljerat omskrivet, att Nordkoreas säkerhetstjänst skulle under en ynka halv timme komma på vem den riktiga författaren är, berättelsen av vem han eller hon är och hur manuskriptet har nått den fria världen betraktar man just därför som en saga."

   Vem ni vem Lars Kepler är? Ja, det vet ni – förr eller senare löses alla gåtor. Vet ni vem Elena Ferrante är? Ja, ”förr eller senare”, det vet ni alltså. Men vet ni vem Bandi är? Nej, det vet ni inte, ni vet inte ens att han eller hon existerar. Vad synd!

   Den läsare som har en bredare spektrum, vet att det kommer ut ungefär en bok per år om en av Asiens grymmaste diktatur, Nordkorea. Ett nästan hermetiskt stängt land där det kanske bara är fåglarna som flyger fritt. Ett land där det är förbjudet att läsa böcker som till och med är kurslitteratur i demokratiska länder, ett land där det är förbjudet att inneha Bibeln, att ta upp och behålla flygblad som vinden hämtar från den södra delen av den koreanska halvön.

   De som trotsar dessa lagar hamnar i läger, arbetsläger, omskolningsläger. Vissa läger öppnar aldrig portarna för de oskyldiga skyldiga och det är nästan omöjligt att rymma. Den som ändå lyckas med det, har tur och är skicklig, flyr till Kina och till sist till Sydkorea, på olika vägar, alla farliga. Vissa av dem har valt att vittna, att skriva ner det som hänt dem och det som fortfarande händer andra, nu när jag skriver dessa rader, då när du läser dem.

   Nu har vi en bok i vår hand, en bok översatt till svenska, vars författare finns kvar i fängelse-landet och som med hjälp av skönlitteraturen försöker att berätta för oss vilket liv dessa människor har. Boken ”Anklagelsen” (Natur och Kultur; översättning från franskan av Ragna Essén) har undertiteln ”Förbjudna berättelser från Nordkorea” och lyckas bära oss in i de här människornas själar. Visar hur viktiga mänskliga relationer förbistras, hur alla blir Partiets slavar, ett parti som inte bara styr landet, utan även vardagen och tom människornas tankar.

   Vem författaren är vet vi inte. Pseudonymen Bandi är så bra och detaljerad omskriven, att Nordkoreas säkerhetstjänst under en ynka halv timme skulle komma på vem den riktiga författaren är. Berättelsen av vem han eller hon är och hur manuskriptet har nått den fria världen betraktar man just därför som en saga, vars enda uppgift är att vilseleda censuren och säkerhetstjänsten.

   Tamás Gergely