IB:s nyhetsbrev - december 2018

2018-12-01IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.

 


Världens bibliotek – fri tillgång till betaversionen för alla i Sverige

Världens bibliotek är en digital bibliotekstjänst som innehåller e-böcker och ljudböcker på flera språk, än så länge på arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosniska och kroatiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur.
Alla som befinner sig i Sverige har fri tillgång till Världens bibliotek. Efter att ha registrerat sig som användare med e-postadress och lösenord, så har man obegränsad tillgång till att strömma den litteratur som finns. Adressen är: https://www.varldensbibliotek.se/
 
Världens bibliotek är ett pilotprojekt i samarbete mellan Kungliga biblioteket i Sverige, Det Kongelige Bibliotek i Danmark och Nasjonalbiblioteket i Norge. Internationella biblioteket medverkar i arbetet  tillsammans med Flerspråkig Bibliotek (DFB) i Norge (en del av Norges nationalbibliotek) och danska biblioteket Centrum för integration. Projektet har drivits med medel från Nordiska Ministerrådet under perioden 2016 - 2018.
Malmö stadsbibliotek, med Internationella biblioteket/SSB som medsökande, har tilldelats bidrag från Kulturrådet inom Stärkta bibliotek, för att fortsätta utveckla Världens bibliotek och fylla den med mer innehåll, på fler språk.

Nu är det enklare att söka bland IB:s böcker på syriska!
Vår ABM-praktikant Charlotte Johansen har uppdaterat vår katalog avseende syriska språkvarieteter samt gjort en lathund. Här berättar hon lite om arbetet hon har gjort:
Syriska är assyrierna/syrianernas eget språk som kan delas upp i en västlig och östlig grupp dialekter. Det finns tre syriska alfabet: serto som används i väst, det östsyriska samt estrangelo, ett äldre alfabet som idag främst förekommer i rubriker och vissa religiösa skrifter. Ibland skrivs syriska även med latinskt alfabet, framför allt västsyriskan. Det finns ett gemensamt klassiskt skriftspråk som skrivs med serto i väst, det östsyriska alfabetet i öst samt emellanåt även med estrangelo. Idag används dock allt oftare de två moderna skriftspråken, sureth i öst och suryoyo/surayt/turabdinska i väst.
I Internationella bibliotekets bestånd finns ca 400 olika titlar på syriska. Tidigare har de flesta av dessa varit katalogiserade enbart som syriska. Det har alltså inte varit möjligt att ta reda på vilken variant böckerna är skrivna på genom sökning i katalogen. Som ett praktikantprojekt har titlarna setts över och försetts med information om språkvarietet. I katalogen framgår nu om böckerna är skrivna på östsyriska, västsyriska eller klassisk syriska med estrangelo. Vissa har även kunnat bestämmas mer specifikt som sureth, turabdinska, klassisk väst- eller östsyriska. Nu är det därför möjligt för biblioteksanvändare och personal att söka på ”östsyrisk”, ”västsyrisk” samt i vissa fall ”sureth” och ”turabdinsk”.
Sagostund på portugisiska
Välkomna alla barn från 3 år och medföljande vuxna för en sagostund på portugisiska! Gabriella Teixeira, modersmålspedagog, håller i sagostunden. Kom och var med på en stund fylld med ramsor och sagor! Sagostunden börjar kl. 14 och efteråt finns möjlighet att pyssla, prata och fika tillsammans.
Söndag 9 december kl 14.

Sagostund på ryska
Сказки по-русски в Интернациональной библиотеке. Евгения читает сказки по-русски, мы также рисуем и пьём чай вместе.
Eugenia läser sagor, och vi pysslar och fikar tillsammans.
Från 4 år.
Lördag 15 december kl 14.

Sagostund på grekiska
Välkomna på sagostund på grekiska! För barn från 4 år och medföljande vuxna.
Sagostunden börjar kl. 14 och efteråt finns det möjlighet att pyssla, prata och fika tillsammans.
Söndag 16 december kl 14.

Svenskt språkcafé – drop-in
Vill du öva på att prata svenska? Då är du välkommen till vårt språkcafé på måndagskvällar för att fika och samtala. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30. Sista gången för den här terminen blir 17 december och så börjar vi igen den 14 januari 2019.

Svenskt språkcafé - studiecirkel
På onsdagar kl 17.15  har vi språkcafé i form av studiecirkel i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Vill du vara med så anmäl dig till nassnet.hakin@sv.se så återkommer vi till dig med besked om det finns platser kvar. Pågår fram till och med 19 december. En ny omgång startar sedan den 9 januari.


Läsupplevelser från hela världen! Internationella barnboksveckan med inledande författarsamtal
Under vecka 46 gästades vi av fyra författare. De besökte skolor och bibliotek runt om i Mälardalen. Här är några bilder från författarsamtalet i Stadsbibliotekets Rotunda samt deras besök i Hallstavik.
3 bilder från Max

Nytryck av rapporten Mångspråkiga gymnasiebibliotek
Vi har låtit trycka upp fler exemplar av rapporten ”Mångspråkiga gymnasiebibliotek – ett projekt för modersmålslitteratur i Gävle”, så nu är skol- och folkbibliotek återigen välkomna att beställa ett eller flera ex! Kontakta charlotte.goobar@stockholm.se
Mer om rapporten här.

Öppettider
Julhelgen 24-26 december är biblioteket stängt.
Nyårshelgen 31/12-1/1 är biblioteket stängt
Trettondagen 6/1 är biblioteket stängt
Övriga dagar öppet som vanligt,
må-fr 10-19,
lö-sö 11-17.
Tidningsbiblioteket öppnar kl 9.00 må-fr.

Om IB
Internationella biblioteket är ett av Europas största folkbibliotek för litteratur på olika språk. Här finns 200 000 böcker på mer än 100 olika språk! Böckerna kan lånas på plats i biblioteket eller via ditt lokala bibliotek över hela landet eftersom biblioteket är en lånecentral för hela Sverige. Besöker du oss på Odengatan 59 i Stockholm finns det också musik-CD, filmer och tidskrifter att låna.
I nyhetsbrevet presenterar vi i första hand de evenemang och nyheter som gäller för Internationella biblioteket på Odengatan 59 i Stockholm. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet så kan du anmäla dig på vår webbplats interbib.se så får du det som epost.
Information från lånecentralen finns främst på vår webbplats interbib.se under rubriken För bibliotek.
Våra webbplatser:
interbib.se   
biblioteket.stockholm.se
Vi finns också på facebook och twitter (IntLib)!

Internationella biblioteket, Odengatan 59, Stockholm
Telefon: 08-508 31 288 (plan 1) eller 08-508 31 289 (plan 2)
Telefon till lånecentralen: 08-508 312 16
Kundtjänst för alla bibliotek inom Stockholms stad: 08-508 30 900
E-post: ib.ssb@stockholm.se