Internationella bibliotekets barnbokmässa 5-6 april 2019

2019-02-21Mångspråk, mångkultur och interkulturalitet!

 

 

Barnbokmässa fredag 5/4 kl.14-19 och lördag 6/4 kl.11-17.

14 utställare informerar om sin verksamhet, visar och säljer barnböcker på thai, somaliska, grekiska, rumänska, kinesiska, persiska, hindi, arabiska, tigrinska, polska, ryska, romska, kurdiska och många andra språk. Det kommer att finnas en del parallellspråkiga barnböcker med svenska och ett annat språk i samma bok samt ett urval barnböcker översatta från ett annat språk till svenska.

Fri entré till bokmässan båda dagarna!

På lördag 6 april blir det seminarier om vilka språk som talas i Sverige med Mikael Parkvall från Stockholms universitet och författaren Gunilla Lundgren och förläggaren Arina Stoenescu berättar om sitt arbete med romska barn och ungdomar i Sverige och Rumänien.

För barn blir det en fluffig pastell-workshop på ryska, sagostund på arabiska och svenska och pysselverkstad.


ig 

I samband med barnbokmässan arrangerar vi också en:

Fortbildningsdag fredag 5/4 kl. 9-17
Anmälan till fortbildningsdagen: helena.lackgren@stockholm.se. 300 kr, fika ingår, lunch äts på egen hand. Begränsat antal platser. Fortbildningsdagen är gratis för personal från Stockholms stadsbibliotek.

Program:

Vilka språk talas i Sverige?

Är arabiska numera landets näst största språk? Har Sverige alltid varit flerspråkigt? Och hur många språk talas det i landet idag? Mikael Parkvall, lingvist vid Stockholms universitet, reder ut frågor kring språk i Sverige.

Hur når böcker på andra språk än svenska barnen? Panelsamtal med representanter från Medioteket, Språkcentrum och Internationella biblioteket. Moderator: Erika Wallin, Stockholms stadsbibliotek.

Hur arbetar biblioteken i Botkyrka med mångspråksfrågor? En presentation och ett samtal med Reza Sharifzadeh-Khoi och Annette Nordman Alhusaini, Bibliotek Botkyrka.

Kan en romsk flicka heta Pippi?

Författare Gunilla Lundgren har skrivit femton böcker i samarbete med romska barn och vuxna.  Hon kommer att visa bilder och berätta om bl a mediastormar och arbetet i den romska skrivarklubben  ”Le Glatenge Pen Club” (De romska barnens skrivarklubb ) i Rinkeby.

Presentation av IB samt rundvandring.

Tid för att besöka barnbokmässan som är öppen till kl.19.

 pi Ur: Pippi i Rinkeby

Kontaktperson: matilda.wallin@stockholm.se