IB:s nyhetsbrev - april 2019

2019-04-01IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.

 

Barnboksmässa!

Mångspråk, mångkultur och interkulturalitet! Under två dagar får vi möta barnböcker från alla världens hörn.

 

Fredag 5 april kl. 14-19 och lördag 6 april kl. 11-17

16 utställare informerar om sin verksamhet, visar och säljer barnböcker på thai, somaliska, grekiska, rumänska, kinesiska, persiska, hindi, arabiska, tigrinska, polska, ryska, romska, kurdiska, portugisiska, albanska och många andra språk. Det kommer att finnas en del parallellspråkiga barnböcker med svenska och ett annat språk i samma bok samt ett urval barnböcker översatta från ett annat språk till svenska. Världens bibliotek, en fri strömningstjänst med e-böcker och ljudböcker på flera språk, demonstreras.

Fri entré till bokmässan båda dagarna!

 

Lördag 6 april

Föreläsningar:

12.00 Vad gör Pippi och Askungen i Rinkeby?

Författaren Gunilla Lundgren och förläggaren Arina Stoenescu samtalar om sitt arbete med och för barn och unga i Sverige och Rumänien.

13.00 Vilka språk talas i Sverige?

Har Sverige alltid varit flerspråkigt? Och hur många språk talas det i landet idag egentligen? Mikael Parkvall, lingvist vid Stockholms universitet.

 

Sagor och pyssel:

12.00 Matilda läser boken Vilken vän av John Kilaka (Tanzania) på svenska och efteråt gör vi olika djur av papperstallrikar. För barn och deras medföljande vuxna. Från ca 3 år.

13.00 Sonam läser böcker på engelska från Indien. Från ca 3 år.

14.00 Sagostund på arabiska och svenska. Från ca 3 år.

14-16 Rita, måla och pyssla. För stora och små!

15.00 Pastell-workshop på ryska för barn. Baserad på boken Varför ingen klappar igelkotten av Andrej Kurkov och Tania Goryushina. Ålder: ca 4-8 år.

 

Utställningar kl 11-17

·         Svenska barnboksklassiker på många språk

·         Världens barnböcker! Översatta barnböcker från en rad olika länder – vi visar boken på svenska och originalspråket

·         Rödluvan – en av världens mest kända sagor! Vi visar rödluvan-böcker på olika språk och i olika tolkningar

 

Möt barnboksförfattaren Anthi Grammatikopoulou!

Med musik och lekar presenterar hon sin barnbok om Sokrates.

 

Η συγγραφέας Ανθή Γραμματικοπούλου θα παρουσιάσει το βιβλίο της "Ο Σωκράτης και οι Πειρατές τ' Ουρανού" και θα παίξει μουσικά παιχνίδια για του μικρούς 'Ελληνες της Στοκχόλμης.

 

L' écrivaine Anthi Grammatikopoulou vient de Paris à Stockholm pour nous présenter son livre "Socrate et la Porte du Temps". Elle animera un atelier lecture et musique.

 

Språk: grekiska resp. franska

 

Söndag 7 april kl 13 på grekiska och kl 15 på franska

 

Sagostunder i april:

Sagostund på arabiska och svenska

Lördag 6 april kl 14

 

Sagostund på grekiska

Lördag 13 april kl 14

 

Sagostund på polska

Söndag 14 april kl 11.15

 

Sagostund på turkiska

Söndag 14 april kl 14

 

Sagostund på ryska

Lördag 27 april kl 12

 

Sagostund på wolof

Söndag 28 april kl 14

 

Sagostunden på spanska 7 april är tyvärr inställd.

 

Aladdin och den magiska lampan
Lördagen den 23 mars kunde alla som ville höra bibliotekarien Setti Benzohra berätta den kända sagan ur Tusen och en natt på Internationella biblioteket. I publiken fanns allt från små barn till mor- resp farföräldrar som kommit för att höra berättelsen på arabiska. Setti har tidigare framfört föreställningen i Skärholmen men nu i mars var det alltså dags för innerstaden att ta del av Aladdin och den magiska lampan. Med enkel scenografi, ljud och bild kom berättelsen till liv under ca 40 minuter. Även för oss som inte behärskar arabiska blev det en smått magisk upplevelse – lite som meditation! Och att sedan få komma fram och gnida på lampan var speciellt (även om det inte hände något…). Det fanns förstås också möjlighet att låna hem sagan på arabiska eller att låna någon annan bok ur Internationella bibliotekets breda utbud. Är du ledsen att du missade detta tillfälle: håll utkik i kalendariet eller varför inte prova att komma på en sagostund på något av de andra språk som erbjuds på Internationella biblioteket.

 

Språkcaféerna fortsätter måndagar kl 17 och onsdagar kl 17.15. Glöm inte att anmäla dig om du vill vara med på onsdagar! På måndagar går det bra att komma utan anmälan.

Inget språkcafé 22 april.

 

Världens bibliotek - boka dagen!

Den 25 april lanseras Världens bibliotek – en nationell tjänst som förmedlar e-medier på några av de största språken som talas i Sverige idag. Redan nu kan du besök beta-versionen på varldensbibliotek.se. Vill du delta på en konferensdag i Malmö och lära dig mer om denna nya webbplattform och hur du kan använda den i din vardag kan du redan nu anmäla ditt intresse för deltagande till rebecka.eriksson@malmo.se. Konferensen är kostnadsfri.

 

Öppettider påsk

Påskhelgen 19-22 april är biblioteket stängt.

Ordinarie öppettider må-fr 10-19, lö-sö 11-17.

Tidningsbiblioteket öppnar kl 9 må-fr.