IB:s nyhetsbrev - juni 2019

2019-07-26IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.

 

Sagostunder på fem olika språk i augusti

Under augusti hälsar vi er välkomna till sagostunder på Internationella biblioteket på Odengatan 59. I september och framöver i höst kommer det att bli sagostunder på olika språk på flera bibliotek runt om i Stockholm. Ni kan efterhand hitta dem i vår kalender. https://biblioteket.stockholm.se/kalender/evenemangskategorier/Sagostund

让我们一起读书讲故事吧!Sagostund på kinesiska Lördag 10 augusti kl 14-15 på IB

Sagostund på ryska Lördag 17 augusti kl 12-13.30 på IB

Sagostund på nederländska Lördag 17 augusti kl 14-16 på IB

Sagostund på portugisiska Lördag 24 augusti kl 14-16 på IB

Léeboon, Lippoon! Sagostund på wolof Lördag 31 augusti kl 14-16 på IB

 

IB flyttar till Kungsholmen

Den 2 september 2019 stängs Internationella bibliotekets publika verksamhet i Annexet på Odengatan 59 för flytt till Kungsholmens bibliotek där det nya biblioteket öppnar i början av 2020.

Flytten görs av två skäl: Dels för att effektivisera användandet av Stockholms stadsbiblioteks lokalresurser, och därmed göra en besparing som annars hade behövt göras på annat håll. Dels för att såväl IB som Kungsholmens bibliotek under en följd av år haft vikande besökstal och minskade utlån. Genom en sammanslagning kan dessa två influera varandra och bli något nytt och ännu bättre.

IB ska inte läggas ner, istället är en flytt en möjlighet att vitalisera en viktig verksamhet. Med ett nytt geografiskt läge och med ett tydligare fokus på barnverksamhet har IB potential att nå fler stockholmare och vända den negativa besöksutvecklingen. Genom att låta de två biblioteken bli ett skapas ett starkt, mångspråkigt centralt placerat bibliotek.

En mindre del av IB:s bestånd på åtta olika språk kommer att flyttas till Stadsbiblioteket den 2 september så att du kan låna där. (Arabiska, italienska, japanska, kinesiska,

persiska, polska, ryska och spanska.) De andra biblioteken i Stockholm har också böcker på flera olika språk. IB:s böcker kommer under nästan hela hösten att finnas tillgängliga för beställning via vår webbsida.

Har ni lånat böcker på IB och inte hinner lämna tillbaka dem innan vi stänger Annexet? Då går det lika bra att lämna dem på något av de andra 40 biblioteken.

https://biblioteket.stockholm.se/bibliotek

Har ni reserverat böcker och angett att ni vill hämta dem på IB? Efter stängningen kommer böckerna i stället att kunna hämtas på Stadsbiblioteket.

Vill ni veta mer om flytten kan ni läsa om den här.

https://biblioteket.stockholm.se/info/om-oss/vår-verksamhet/aktuellt#main-content

 

Öppettider fram till 1/9

Sommaröppettiderna har blivit förlängda fram till 1 september. Öppettiderna är måndag-fredag10-19, lördagar 12-16, söndagar stängt. Samma öppettider gäller även för tidnings- och tidskriftsbiblioteket.

 

Nationella uppdraget och lånecentralen

IB:s nationella uppdrag påverkas inte av stängningen; landets bibliotek kan få konsultativt stöd samt hjälp med depositioner och enstaka lån från lånecentralen som tidigare.

Magasinsbeståndet flyttas senare i höst till Stadsarkivets lokaler på Liljeholmskajen. Därifrån kommer det, precis som idag, att finnas tillgängligt för beställning. Mer information om denna flytt kommer på IB:s webbplats senare i höst.

Kungliga biblioteket har kommenterat IB:s flytt.

https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/nytt-fran-kb/nyheter-samverkan-och-utveckling/2019-07-09-angaende-internationella-biblioteket.html

 

Följ oss!

I höst kommer det att bli glesare mellan nyhetsbreven, men vill du följa oss på facebook kommer vi att hålla er uppdaterade om nedpackning, inköp, uppackning, renovering, verksamhetsplanering och mycket annat som händer på Annexet, Stadsbiblioteket, Kungsholmens bibliotek och Stadsarkivet på Liljeholmskajen

fram tills vi kan hälsa er välkomna till nygamla IB på Kungsholmen i början av 2020.

https://sv-se.facebook.com/internationella.biblioteket

 

Tack till medarbetare

Vi har under våren och sommaren sagt hej då till fyra kollegor som nu kan njuta av pensionärslivet. Stort tack till Anita Dzilnava Ekroth, Charlotte Goobar, Eduardo Arias och Ramat Jalil för de här åren. Vi önskar er all lycka!

 

Om IB

Internationella biblioteket är ett av Europas största folkbibliotek för litteratur på olika språk. Här finns 200 000 böcker på mer än 100 olika språk! Böckerna kan lånas på plats i biblioteket fram till 31/8. Bor ni i Stockholm kan ni därefter via webbsidan beställa böckerna till ert eget bibliotek i staden. Bor ni utanför Stockholm kan ni beställa via ert lokala bibliotek eftersom biblioteket är en lånecentral för hela Sverige.

I nyhetsbrevet presenterar vi i första hand de nyheter och program som gäller för Internationella biblioteket på Odengatan 59 i Stockholm. Information från lånecentralen finns främst på vår webbplats interbib.se under rubriken För bibliotek.

Våra webbplatser:

interbib.se

biblioteket.stockholm.se

Internationella biblioteket, Odengatan 59, Stockholm

Telefon: 08-508 31 288 (plan 1) eller 08-508 31 289 (plan 2)

Telefon till lånecentralen: 08-508 312 16

Kundtjänst för alla bibliotek inom Stockholms stad: 08-508 30 900

E-post: ib.ssb@stockholm.se