Katalin Szegedi

Författaren och illustratören Katalin Szegedi var en av Barnboksveckans gäster 2011. Hennes böcker är översatta till flera språk, tre av dem till svenska.

1. Det finns en grupp i Sverige som känner dig väl: du har en bok utgiven på svenska, du var här för att presentera boken, men vad skulle du berätta om dig för dem som inte känner dig redan? Att du är först och främst illustratör, att det är boken Lenka som står ditt hjärta närmast…?

Ja, det blir min andra resa till detta land med så vacker natur, jag är både glad och tacksam för inbjudan till Barnboksveckan, och ”ja”, det är sant att av alla mina böcker står Lenka mitt hjärta närmast.

Redan när jag var en liten flicka och läste mina första böcker, kände jag att jag ville bli illustratör. Jag är faktiskt lyckligt lottad för min dröm har blivit verklighet. Naturligtvis skedde inte detta över en natt utan flera års studerande behövdes. Under en ledig stund räknade jag ut att från första klass tills jag avslutade mina studier vid konsthögskolan hade jag suttit tjugoett år i skolbänken… Jag tycker att lärandet är mycket viktigt och jag hade tur: Magyar Iparmûvészeti Egyetem i Budapest som jag studerade vid är en riktigt bra institution. Det tog mig tio år tills jag började fungera som illustratör på riktigt – det var min bok Álomcirkusz (Drömcirkusen) som jag både skrivit och illustrerat som satte fart på min karriär. Från den tiden, år 2000, började jag få uppdrag att illustrera – både från hemlandet och utlandet.

Jag tycker att det är intressant att det är mina egna böcker, de som jag även är författare till, som har gjort mest succé. Drömcirkusen är översatt till fem språk, och fjolårets Lenka redan till fyra språk och inom kort skriver vi kontrakt med ett femte förlag i utlandet.

Jag vill tillägga att det inte bara är boken Lenka som de svenska barnen kan läsa, utan också två andra. Lenkas utgivare, Felis förlag, har tidigare publicerat boken Rapunzel, och boken Flabelino som jag ursprungligen illustrerat för ett grekiskt förlag, kom ut på svenska på Lindskog förlag.

2. Som illustratör har du fått flera priser. Vilka och för vilka böcker?

Ja, de är många, jag brukar inte räkna dem, men nu när du frågar… Det finns en tävling i Ungern som heter Szép Magyar Könyv Díj (Priset för den vackra ungerska boken) och i år fick jag för sjätte gången ett pris där. De prisbelönta böckerna är: Az elvarázsolt királykisasszony (Den förtrollade prinsessan), A hegyek tündére (Bergens fé), Aranykulcsocska avagy Burattino kalandjai (Guldnyckeln eller Burattinos äventyr), Az aranyhajú lány (Flickan med guldhåret), A Mindentvarró Tû (Nålen Allt Sy) och Maja tizenkét babája (Majas tolv dockor). Sådana tävlingar finns i andra länder också. I Amerika fick jag andra och tredje pris för Josephine Nabissos, respektive Margo Sorensons bok. Illustrationerna för Raspunzel har jag skapat för ett förlag i Korea och där, i Syd-Korea, har boken också fått första pris. Organisationen IBBYs ungerska sektion valde mig år 2005 till årets illustratör och 2010 blev jag nominerad till Astrid Lindgren Memorial Award.

 

Här: Katalin Szegedi

Överst: Lenka

 

3. Den som läser Lenka, kan misstänka att du skriver in/målar in dig i Lenkas figur. Har den rätt eller fel?

Man brukar säga att varje grafiker, målare målar sig själv i sina verk. När jag tittar på andras målningar, tycker även jag samma sak. Andra säger att mina figurer är som kopior av mig själv oavsett om jag ritar en kanin, en tjock liten gosse eller en graciös prinsessa. Detta är mitt svar på din fråga, att även om det vore sant, är det inte medvetet. Jag tycker inte själv att de liknar mig, men det måste ändå vara sant om det är så många som påstår det. Samma sak med texten: detj  jag skriver är inte självbiografiskt, även om det finns vissa element som är tagna från mitt liv. Så som Lenka, är inte jag heller slank och även jag har rött burrigt hår som hon. Gemensamt är även att vi båda ritar, men där tar liknelserna slut. I min barndom och ungdom var jag slank och ända tills jag tog studenten hade jag kortklippt hår. De här är ytterligheter, Lenkas problem, det att hon mobbas, har jag aldrig upplevt. Säkert i små saker, så små att jag inte ens minns, och att få vänner har aldrig varit något problem för mig.

4. Berätta lite om dina träffar med barnen, dina läsare. Ni har även målat tillsammans.

Presentationen av Lenka ägde rum för två år sedan i Göteborg tack vare förlagets redaktör, Maria Larsson. Genom bokhandlaren Frida Lax hade vi också förberett en utställning, men bilderna, originalmålningarna, kom inte. Till slut skapade vi i stället en utställning av kopiorna som jag hade med mig – originalet kom en vecka efter min avresa…

En  annan presentation som jag inte glömmer var i tyska Saarbrücken, fast helt utan kalabalik. Ungern var den internationella barnboksmässans gäst, och jag tillhörde de fyra inbjudna illustratörerna. Vi fick presentera våra verk men även hålla workshops med barnen. Jag gjorde Lenka-dockor tillsammans med barnen, och de var mycket skickliga och motiverade. Organisatörerna blev så förtjusta i mina målningar, att de har ställt ut dem även i år.

5.Vad planerar du att göra tillsammans med barnen i Sverige?

Jag har inte planerat färdigt för att jag känner inte till hela programmet. Men jag kan tänka mig både att läsa boken tillsammans och att så som i Saarbrücken måla Lenka-dockor. Men i alla fall, det ska bli väldigt roligt!

 


Frågor ställda samt översättning:
Tamás Gergely
toma.gergely@stockholm.se